torstai 4. helmikuuta 2016

Säännöllinen syöminen

Heissan! Olen miettinyt sitä, kun sanotaan, että pitäisi syödä viisi kertaa päivässä noin 3-4h välein, että mitä hyötyy siitä oikein sitten on.  No selvitin jonkin verran asiaan netistä. Tässä on muutama yleinen asia, mitä löysin.




Yleisin ateriarytmi on aamupala, lounas ja päivällinen, jonka lisäksi syödään vielä pieniä välipaloja. Välipalojen määrä riippuu ihan siitä, että millainen on muuten päivärytmisi. Jos syöt aamupalan jo klo 6 ja lounas on vasta klo 12, siinä klo 9-10 aikoihin olisi hyvä syödä esim. omena. Ateriarytmin ei tarvitse olla tarkasti aikataulutettu, koska saa syödä silloin kuin voit ja kunhan syöt saman verran päivän aikana. Jokainen ihminen on oma yksilö, joten tämä ohje ei välttämättä toteudu sinulla vaan joudut itse kokeilemaan ja tutkimaan, millainen sopiva ateriarytmi sopii juuri sinulle. Kokeile rohkeasti erilaisia ja kirjoita ylös päivän aikaiset tuntemukset, jotta voit seurata/muistat paremmin. Voit kirjoittaa ylös mm. tuliko nälkä jossain välissä, ahmitko tai oliko makeanhimoa. Se voi viedä aikaa, mutta mitä sitä ei tekisi oman terveyden edistämiseksi. 



Monet luulevat, että laihtuu, kun jättää aterioita väliin. Kahdeksan tuntia syömättä saa verensokerin laskemaan, joka näkyy heikotuksena. Jokainen tietää sen, kun menee ruokakauppaan nälkäisenä, tulee otettua yleensä joku suklaapatukka mukaan, että saisi verensokerin nousemaan nopeasti ja helpottamaan näläntunnetta. Syötyäsi suklaapatukan insuliini kohoaa nopeasti, mutta laskee myös nopeasti, jolloin on taas nälkä. Sokeri on hiilihydraatti. Ylimääräiset muuttuvat rasvaksi etenkin keskivartaloon, joka on yhteydessä metaboliseen oireyhtymään.  Kun on ollut syömättä pitkään, ei pysty enää hallitsemaan omaa nälkää. Tällöin tulee ahmittua jopa 3 kertaa enemmän kuin normaalisti söisi. 



Toinen asia mitä monet tekevät, että jättävät aterian syömättä, jotta voisi herkutella. Jos söisi mahan täyteen aterialla, voisi huomata, että ei tee enää niin paljon mieli herkutella. Makeanhimo on tietenkin yksilöllistä ja voi olla, että silti tekisi mieli suklaata tai pullaa, vaikka olisi syönyt riittävästi ja säännöllisesti päivän aikana. Kun syö epäsäännöllisesti tai harvemmin herkkuja, siitä tuli nautinto eikä huonoo omatuntoo syömisen jälkeen.



Säännöllinen syöminen siis pitää verensokerin tasaisena ja koko päiväksi riittää energiaa eli ei ala väsyttämään kesken koulu-/työpäivän aikana. Kun verensokeri pysyy tasaisena, ei tule syötyä epäterveellisiä välipaloja tai olet paastoomatta päivällä niin ei tule illalla ahmittua liikaa hirveään nälkään. Eli säännöllinen ateriarytmi auttaa hallitsemaan syömistä, painonhallintaa ja välttämään mielitekoja. Niin kuin varmasti tiedätte, että treenin tulokset näkyvät sitten kun syö oikein;)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti